Alma torturada

Alma torturada1SINOPSI: Emilia intenta ajudar el seu germà acusat injustament de l’assassinat d’una prostituta, però el seu marit s’oposa per convencionalismes socials. El doctor Morales, amic de la família i antic pretendent d’Emilia, li ajudarà i acabarà descobrint l’autèntica identitat de l’assassí.

El 8 de juny de 1916 la productora Barcinógrafo anuncia la realització de dos pel·lícules més amb Margarita Xirgu, però el rodatge es posposa fins a uns quants mesos després per una malaltia de l’actriu. Finalment, Alma torturada i La reina joven se estrenen a finals d’any amb prou expectació degut a la inversió realitzada per la companyia.

RECUPERACIÓ I RESTAURACIÓ: La pel·lícula s’ha restaurat a partir de tres còpies de projecció: dos en suport triacetat o safety procedents de la Filmoteca Española, reproduïdes incorrectament del negatiu original en els anys 60, per la qual cosa es perdia la part esquerra del fotograma, i una tercera, conservada per l’IVAC, amb format mut, és a dir, amb l’enquadrament complet, en suport nitrat de cel·lulosa virat i tintat, que va servir de base per a l’ordenació narrativa i la coloració. Les imatges afectades per la descomposició presentaven taques i pèrdues havent de ser substituïdes per les mateixes seqüències procedents de les altres còpies. Es van esmenar les greus diferències de contrast i densitat i es van eliminar les ratlles i erosions. En els plans procedents del safety es va afegir el color (virats) per mitjà de filtres, igualant-los amb els de la còpia nitrat. Els textos d’alguns intertítols desapareguts han sigut substituïts per altres confeccionats amb distint tipus de lletra per a diferenciar la intervenció de l’original.

Pel·lícula inclosa en el projecte europeu EFG1914

Enllaç al trailer de la pel·lícula en Vimeo.

Bibliografia:
Eli BARTRA i Llorenç ESTEVE: “La I Guerra Mundial y el auge del cine catalán; un estudio de “Barcinógrafo” y de Magí Murià”. Filmhistoria online 1994, núm. 2. (text en pdf)

Joaquim ROMAGUERA I RAMIÓ: Magí Murià: periodista i cineasta. Memòries d’un exiliat (1939-1948). Pagés. Lleida, 2002

Enllaç a la fitxa completa de la pel·lícula