La reina joven

LA REINA JOVEN. Magí Murià. Espanya, 1916. B/N con tintes. 53′

La reina joven (1916)

SINOPSI. Rolando, cap del partit republicà, salva a la jove reina Alexia de patir un accident. Tots dos s’enamoren però els principis d’ell li impedeixen demostrar els seus sentiments. El Gran Duc aspira a casar al seu fill amb la reina i conspira per a imposar un govern conservador. Alexia acudeix a Rolando i li ofereix formar un ministeri per a detindre-lo, però ell no accepta governar amb una monarquia.

Es tracta de l’última pel·lícula que Margarita Xirgu va protagonitzar per a Barcinógrafo Films. Està basada en l’obra homònima d’Angel Guimerá i és la producció més ambiciosa de tota la sèrie. Va ser rebuda amb gran expectació per la premsa, donada la gran inversió econòmica realitzada, i va obtenir bones crítiques. Un dels escenaris principals de la pel·lícula és el Parc Güell (Barcelona). Després d’aquest film, Margarita Xirgu es va retirar del cinema, al que solament va tornar en 1938, ja en l’exili, per a rodar a Argentina una adaptació de Bodas de sangre.

RECUPERACIÓ I RESTAURACIÓ: La copia nitrat a partir de la qual s’ha fet la restauració va estar sotmesa a una humitat excessiva, la qual cosa va originar un procés de descomposició que, afortunadament, no ha sigut irreversible, excepte en alguns plànols en els quals s’han desplaçat les anilines dels tints i hi ha alteracions produïdes per microorganismes. La còpia tenia a més un parell de seqüències desordenades que alteraven la continuïtat narrativa del film i va caldre remuntar-la. Físicament, havia patit múltiples projeccions i el sistema d’arrossegament es trobava molt danyat. Aquests problemes, units a molt diferents graus de contracció del suport nitrat, han fet d’aquesta una restauració molt llarga i costosa, fins a obtenir una reproducció fotogràfica de notable qualitat.

Pel·lícula inclosa en el projecte europeu EFG1914

Enllaç a la fitxa completa de la pel·lícula

Enllaç al trailer en Vimeo

Bibliografia:
Eli BARTRA y Llorenç ESTEVE: “La I Guerra Mundial y el auge del cine catalán: un estudio de “Barcinógrafo” y de Magí Murià”. Filmhistoria online, 1994, núm. 2. (text en pdf)

Joaquim ROMAGUERA I RAMIÓ: Magí Murià: periodista i cineasta. Memòries d’un exiliat (1939-1948). Pagés. Lleida, 2002