Pasionaria

PASIONARIA. Joan Maria Codina. Espanya, 1915. B/N. 21′

Pasionaria (1915)

SINOPSI: Una jove es veu obligada a abandonar la seua casa paterna després de patir una violació. En reclamar el seu pare al violador que repare el seu afront casant-se amb la seua filla aquest només ofereix diners, la qual cosa provoca un atac al pare que li deixa prostrat. La jove es marxa a Amèrica, on triomfa com a artista amb el nom Tórtola València i, després d’un llarg temps, torna i recupera l’amor del seu pare i del seu antic nuvi.

Tórtola València (1882-1955) era una ballarina espanyola especialitzada en danses exòtiques que va gaudir de gran èxit en tota Europa i Llatinoamèrica. En 1915 va protagonitzar dues pel·lícules per a Condal Films dirigides per Joan Maria Codina, Pasionaria i Pacto de lágrimas, les seues úniques incursions cinematogràfiques. Pasionaria es va estrenar a Barcelona el 4 de setembre de 1915 amb gran èxit.

RECUPERACIÓ I RESTAURACIÓ: Els materials conservats són dos fragments amb la primera i l’última part de la pel·lícula, més un altre fragment greument afectat de descomposició que correspon a les seqüències del triomf com a artista de la protagonista i en el qual es pot veure un dels famosos balls de Tórtola València.

Pel·lícula inclosa en el projecte europeu EFG1914

Enllaç a la fitxa completa i al trailer de la pel·lícula.