6 toros por Gallito, 6

6 TOROS POR GALLITO, 6. Espanya. 1914. B/N. 21′

Filmació de la correguda de bous de final de temporada de la plaça de bous de València, celebrada el 17 d’octubre de 1914, amb sis bous del ramader Sr. Contreras a càrrec del destre José Gómez Ortega, anomenat Gallito III i Joselito. La correguda està incompleta, solament es conserven les faenes dels tres primers bous.

La identificació de la pel·lícula no està clara. Podria tractar-se tant d’una producció d’Ibérico, firma que apareix en els rètols, com d’una producció de Film Cuesta (València), tal com assenyala la documentació: aquesta empresa va anunciar en el número de 31 d’octubre de 1914 de la revista Arte y Cinematografía la pel·lícula 6 toros por Gallito, 6, que arreplegava aquesta correguda. I este és el títol que hem atribuït a aquesta restauració.

Restaurada per CulturArts IVAC en 1999, a partir d’una còpia incompleta en suport nitrat que es trobava en mal estat de conservació, amb importants danys físics i desordenada. Gràcies a les cròniques de la premsa es va poder reordenar el material. De fet, en el nitrat original hi ha una confusió entre el tercer i quart bou; atès que l’empalmement clau està fotografiat, és a dir, és anterior a aquesta còpia, es dedueix que és un error de muntatge en el negatiu. Davant açò, es va prendre la decisió d’ordenar-la seguint la crònica de la correguda en premsa.

Enllaç a la fitxa completa de la pel·lícula