Cianogeratriz “Grima”

CIANOGERATRIZ “GRIMA”. Espanya. Entre 1928 i 1930. B/N amb tints. 15′

Recortada 1Recortada 2Reportatge divulgatiu i publicitari de la “Cianogeratriz Grima”, inventada per l’enginyer espanyol Constantino Grima. Mostra les experiències realitzades a Buenos Aires pel Departament Nacional d’Higiene sobre el procediment espanyol de producció d’àcid cianhídric “Grima” i presenciades per la comissió de tècnics designada especialment pel Consell Nacional d’Higiene de la República Oriental de l’Uruguai. Aquest procediment tracta eficaçment de lluitar contra els insectes i rosegadors, vehicles de malalties de caràcter contagiós. La pel·lícula va ser realitzada per l’empresa argentina Cinematografía Valle.

Imatges del moll on uns obrers treballen. Vista aèria del port. Apareixen l’Intendent Municipal, Dr. José Luis Cantilo; el president interí del Departament Nacional d’Higiene, Dr. Battaglia; el Dr. Mario Saenz; el Ministre d’Obres Públiques, Dr. José B. Avalós i altres personalitats. Plànols del vaixell i l’aparell per a la cianhidrització per a prendre mostres d’aire per a anàlisis químiques. Imatges de les gàbies dels cobais sobre les quals operaran. Obrers manipulant l’aparell.

Per a la restauració de la pel·lícula, en primer lloc es va generar un duplicat negatiu, a partir de la copia nitrat original, en una copiadora òptica amb finestreta humida per a eliminar les ratlles i altres erosions. Posteriorment, es va afegir el color mitjançant filtres, igualant-los amb les coloracions de la copia nitrat.

Enllaç a la fitxa completa de la pel·lícula