¿Qué es España?

¿QUÉ ES ESPAÑA? Luis Araquistáin i Cayetano Coll i Cuchí. Espanya, 1926. B/N amb tints. 63′

cajal recortadaDocumental sobre la cultura, l’educació i la investigació científica en l’Espanya dels anys 20 del passat segle, a través de la presència i influència dels postulats de la Institución Lliure d’Ensenyança y l’activitat de la Junta per a Ampliació d’Estudis. Inclou imatges de les més destacades personalitats d’estos àmbits com Bartolomé Cossío, Ramón Menéndez Pidal, Leonardo Torres Quevedo, Santiago Ramón y Cajal o Severo Ochoa, conformant un catàleg visual del món de la cultura i la ciència de l’Espanya del moment.

Qué es España?  va ser realitzada amb la finalitat d’il·lustrar les conferències que el periodista i polític socialista Luis Araquistáin i l’intel·lectual porto-riqueny Cayetano Coll i Cuchí es proposaven impartir a Mèxic, Antilles i Amèrica central entre 1926 i 1927, informant sobre l’Espanya moderna. La pel·lícula es va estructurar en tres grans apartats: Història d’Espanya, Activitat econòmica i industrial i Cultura moderna. Esta última és l’única que ha arribat fins a nosaltres i no està completa,  només es conserven les seccions dedicades als precursors de la cultura contemporània, la investigació científica i la renovació del sistema educatiu.

La còpia recuperada tampoc inclou títols de crèdit ni una possible introducció que explicara el seu propòsit, ja que el primer rotllo  va ser destruït. Els fragments que la componen estan estampats sobre suports de distints fabricants i es van rodar en diferents anys,  la qual cosa a priori qüestiona la unitat de l’obra.

científico recortadaLa investigació va revelar que, en 1930, la pel·lícula també  va ser utilitzada pel polític socialista Rodolfo Llopis en les seues xarrades en diverses ciutats llatinoamericanes, per a la qual cosa va alterar el contingut, eliminant algunes parts i afegint altres, com la dedicada al Grup Escolar Cervantes de Madrid, filmada en 1929. Llopis era pedagog i el seu interès principal  va ser aconseguir una nova versió centrada en els temes pedagògics i literaris. La nostra versió de Qué es España? (1926) es correspon amb la utilitzada per Rodolfo Llopis a partir de 1930, a excepció del rotllo de pel·lícula que havia sigut destruït. La reordenació dels fragments feta per l’IVAC s’ha basat en la detallada relació de continguts publicada en 1926 en El Sol i Popular Film, localitzada en 2011.

La restauració s’ha dut a terme en col·laboració amb Societat Estatal de Commemoracions Culturals (Ministeri de Cultura) i la Residència d’Estudiants.

Editada en dvd por el IVAC

Més informació: