Il processo Clemenceau

IL PROCESSO CLEMENCEAU (El proceso Clemenceau). Alfredo di Antoni. Itàlia. 1917. B/N amb tints i virats. 90′

El proceso Clemenceau 5L’escultor Pedro Clemenceau narra des de la presó la vida de la seua esposa, Hissa Dobronowska, una dona exiliada polonesa a la qual l’afany de luxe i riquesa transformen en una vampiressa que arrossega als homes a la ruïna i al crim. Finalment el seu marit la mata i en la presó redacta aquesta memòria perquè servisca de testimoniatge a la justícia i d’explicació per al seu jove fill.

Il processo Clemenceau està basada en la novel·la d’Alexandre Dumas fill L’affaire Clemenceau. Va ser una dels èxits més memorables de la diva Francesca Bertini. En el primer episodi, el jove Clemenceau està interpretat per Vittorio de Sica qui, amb setze anys, va debutar en aquest film.

El film va estar perdut fins que en 1991 van ser identificades dos còpies en suport nitrat: una en l’IVAC-La Filmoteca i una altra en la Filmoteca de Saragossa. En col·laboració amb la Cineteca di Bologna, es va dur a terme la restauració a partir de les dos còpies, que presentaven importants danys físics, una avançada descomposició i una elevada deterioració de les coloracions, per la qual cosa el treball de rescat va ser d’una gran complexitat. Els principals problemes van ser la coloració, ja que en el film s’havien utilitzat 14 colors diferents, i la reconstrucció dels rètols.

Enllaç a la fitxa completa de la pel·lícula