Coronación de la Virgen de Castellón

CORONACIÓN DE LA VIRGEN DE CASTELLÓN. Juan Andreu Moragas. Espanya, 1924. B/N amb tints. 8′

Anunci de la pel·lícula en el diari El pueblo el 7 de maig de 1924

Anunci de la pel·lícula en el diari El pueblo el 7 de maig de 1924

Reportatge sobre la monumental correguda de bous celebrada a Castelló amb motiu de la Coronació de la Mare de Déu del Lledó. Imatges de la plaça plena de públic. Actuen els destres “La Rosa”, “Montes” i “Gitanillo”. Després de la presentació de les tres quadrilles, ix el rellonejador Boltañes, qui s’encarrega de dos bous davant de la indisposició del rellonejador Antonio Cañero. A continuació toreja La Rosa, que obté una ovació del públic i l’orella de l’animal. Després intervé Montes que és premiat amb una orella. El tercer bou és torejat per Gitanillo, que acaba amb ovació popular i la concessió de les dos orelles. Després de la festa taurina té lloc el típic “Ball Perdut” en un carrer de la ciutat; xics i xiques amb trages regionals i castanyoles ballen davant d’un abundant públic que, animat per la dolçaina i el tabalet, emulen els dansaires.

La pel·lícula va estar en cartell en el Cine Moderno de València des del 7 al 10 de maig de 1924. El Pueblo: diario republicano de Valencia arreplega l’anunci de l’estrena el dia 7 de maig: “Estreno de la grandiosa película religiosa, tomada del natural “Coronación de la Virgen de Castellón” con otros festejos, entre ellos, corrida de toros y rejoneamiento de Boltañés”.

Restaurada en 2003. La pel·lícula va arribar en suport nitrat i per a la restauració es va generar un duplicat negatiu en una copiadora òptica amb finestreta humida a fi d’eliminar les ratlles i altres erosions. Posteriorment es va afegir el color per mitjà de filtres, igualant-los amb les coloracions de la còpia nitrat.

Enllaç a la fitxa de la pel·lícula