[Corrida valenciana de la prensa]

[CORRIDA VALENCIANA DE LA PRENSA]. Juan Andreu. Espanya, 1929. B/N. 22′

Fragments d’un reportatge sobre la correguda de bous celebrada a València el 26 de maig de 1929 per iniciativa de l’Associació de la Premsa Valenciana, la particularitat del qual va residir en que els destres van torejar abillats amb el trage típic valencià. A la invitació realitzada per l’Associació de la Premsa van acudir diverses joves de tota la província que es van passejar en landó fins als jardins de Vivers de València, on van causar gran expectació, en especial Pepita Samper, Miss Espanya 1929.

El reportatge es centra posteriorment en els prolegòmens de la correguda: imatges dels bous; proves dels picadors en el pati de cavalls, situat junt a la plaça de bous de València; sorteig i apartat dels bous i presentació dels toreros: Manolo Martínez, Francisco Tamarit “Chaves”, Camero Chico i Enrique Torres, qui compartix pla amb un xiquet i el caricaturista Muro.

La segona part del reportatge arreplega una “carrera de joies” i moments de la faena de Tamarit, Martínez i Torres, precedides per rètols il·lustrats amb una caricatura dels toreros realitzada per Muro. El triomfador del festival va ser el destre Enrique Torres, qui va obtindre les orelles i la cua i va ser premiat amb la medalla del periòdic La Voz Valenciana. Olegario Cifre, periodista corresponsal del diari El Sol i redactor de El Mercantil Valenciano, a més de promotor del festival, apareix en les imatges.

La pel·lícula ens va arribar en una còpia en nitrat depositada per un particular. En la cinta no figuraven els crèdits, però altres elements van proporcionar informació. En l’etiqueta de la llanda i en el butlletí de repàs figurava el segell de Juan Andreu, JAM Films. En la llanda figurava el títol “Correguda valenciana” i l’etiqueta de la llanda també incloïa el nom “Exclusives Diana”, companyia que va distribuir la pel·lícula.

Enllaç a la fitxa completa de la pel·lícula