Sangre y arena

SANGRE Y ARENA. Vicente Blasco Ibáñez y Max André, Espanya-França, 1916. B/N amb tints. 59′

SINOPSI: Juan Gallardo desitja des de xiquet ser torero i aconsegueix convertir-se en una gran figura. Es casa amb Carmen, la seua amiga de la infància, però s’enamora de la vídua d’un diplomàtic, una sofisticada dona de món, amb la qual inicia una relació que acabarà destruint-li.

En 1916 Vicente Blasco Ibáñez decideix adaptar per al cinema la seua novel·la Sangre y arena (publicada en 1908) i assumeix per primera i única vegada tasques de producció i direcció cinematogràfiques. La pel·lícula, rodada íntegrament a Espanya, està produïda per la marca hispà francesa Prometheus Films, creada per l’escriptor, i codirigida per Max André. La producció va tenir molt èxit a Espanya i va exercir una gran influència en el cinema espanyol dels anys següents, situant-se en els orígens de l’espanyolada cinematogràfica.

RECUPERACIÓ I RESTAURACIÓ: La recuperació i restauració de Sangre y arena suposa un pas substancial en la conservació del patrimoni cinematogràfic valencià i espanyol. El treball va ser possible gràcies a la col·laboració amb el Narodny Filmovi Archiv de Praga. L’arxiu txec conservava una còpia reduïda de la pel·lícula que mantenia la continuïtat, amb els rètols en txec i la imatge en blanc i negre amb tints i virats. En l’IVAC es trobava un petit fragment de la pel·lícula que va ser restaurat en 1993. En 1996 tots dos arxius van iniciar un treball conjunt de restauració i reconstrucció en el qual es va integrar en la còpia txeca el fragment de l’IVAC, que contenia seqüències i plànols que no estaven en ella, i es van traduir els interotitols al castellà. Així, encara que incompleta, s’ha reconstruït la còpia més llarga possible de l’única pel·lícula dirigida per Vicente Blasco Ibáñez.

Pel·lícula inclosa en el projecte europeu EFG1914

Més informació:

Bibliografia:

  • Rafael T. CORBALÁN: Vicente Blasco Ibáñez y la nueva novela cinematográfica. València: Edicions de la Filmoteca, 1998
  • Rafael T. CORBALÁN: Blasco Ibáñez en los orígenes del cine. València: Filmoteca de la Generalitat Valenciana. Festival de Cine de Huesca, 1999
  • J. M. COMPANY RAMÓN; J. MARZAL FELICI; y S. RUBIO MARCO: “Blasco Ibáñez y el cine” en Lahoz, Juan Ignacio (dir): Historia del cine valenciano. València: Editorial Prensa Valenciana, 1991