Valencia, protectora de la infancia

VALENCIA, PROTECTORA DE LA INFANCIA. Maximilià Thous. Espanya, 1928. B/N amb tints. 60′

recortada 2Documental que il·lustra el treball que les institucions públiques valencianes realitzaven a favor de la infància en els àmbits sanitari, educatiu i judicial. Es va rodar per encàrrec de la Junta Provincial de Protecció de la Infància, amb img032la col·laboració de l’Ajuntament i la Diputació Provincial de València, i es va realitzar per a representar a València en la “Quinzena Internacional de Protecció i Acció Social”, que es va celebrar a París en juliol de 1928. És, per tant, una producció valenciana pensada i executada per a l’estranger.

Està organitzada en huit seqüències. La primera és “El xiquet que naix”, amb imatges del pavelló asil de l’Hospital Provincial, de l’escola Maternal de València i de l’Institut Municipal de Puericultura, amb el doctor Alejandro García Brustenga explicant a les infermeres l’atenció als xiquets. “L’alimentació del xiquet” conté imatges del consultori La Gota de Llet, on s’alimenta i examina gratuïtament als xiquets, i de l’Asil de Lactància per a les obreres de la Fàbrica de Tabacs. En la seqüència de “El xiquet malalt” apareixen imatges del Sanatori Nacional de la Malva-rosa, el Sanatori de sant Joan de Déu, el del Carme i el Dispensari Antituberculós Nacional.

Val protect Frag 3

Fragment amb lesions en l’emulsió

“El xiquet asilat” conté exhibicions gimnàstiques de xiquets, jocs en la Casa de la Beneficència, l’Asil del Marqués de Camp i el de sant Joan Batista. En “El xiquet abandonat” es fa al·lusió tant a l’Associació Valenciana de Caritat com a l’educació en institucions de caràcter jurídic com són el Tribunal Tutelar per a xiquets o el pavelló de detenció i observació de l’Escola de Reforma de Godella, on el doctor Gómez Ferrer posa en pràctica les seues últimes investigacions psicològiques. En “El xiquet en l’escola” i en “El xiquet anormal” es remarca en l’aplicació de sistemes pedagògics innovadors. El documental finalitza amb “El xiquet en els jardins” que inclou imatges de jocs i diversió d’un grup de xiquets en l’Albereda i els Vivers a València.

RESTAURACIÓ. La còpia va arribar a l’arxiu de l’IVAC en tres bobines. Dos d’elles estaven muntades i l’altra consistia en uns fragments que a priori pareixien ser descartes. El muntatge de les dos bobines muntades no era l’original. El metratge estava reduït dels 1297 metres originals als 1204 de la còpia trobada. A més el material estava desordenat amb seqüències i plans acurtats o eliminats totalment, alterant la integritat de l’obra. El treball de restauració s’ha dirigit a una reconstrucció el més fidel possible a l’original, basant-nos en el que el treball de documentació ha aportat. El remuntatge s’ha realitzat seguint l’orde dels intertítols que va establir el Dr. García Brustenga i l’ordenació que presentava cada un dels fragments trobats.

La còpia restaurada que oferim inclou l’acompanyament al piano d’Arcadi Valiente.

Més informació sobre Maximilià Thous

La pel·lícula en la premsa: El país

Fitxa de la pel·lícula