[Bétera: Festes de la Mare de Deu d’Agost o de les Alfàbegues].

[BÉTERA: FESTES DE LA MARE DE DEU D’AGOST O DE LES ALFÀBEGUES]. España, 1926. B/N. 8′. 

Betera_festa_alfabegues5

Fragments d’un reportatge sobre la Festa de les Alfàbegues en la localitat de Bétera, que se celebra el 15 d’agost i els dies previs i posteriors, en honor de la Verge de l’Asunción. La pel·lícula reuneix varis dels actes que conformen la festa i comença amb l’ofrena de les alfàbegues encapçalada per la dolçaina i el tabalet i els xiquets que porten els “formentets”. Les següents seqüències mostren la desfilada i lluïment, davant nombrosa gentada, de les obreres i dels majorals que porten els cistells amb grans alfàbegues. La banda del Centre Artístic Musical tanca la cercavila. Les imatges mostren també els actes del dia de Sant Roc (16 d’agost) amb el Ball de Torrent que realitzen els majorals i les obreres al costat de l’om de la plaça de L’*Ullal de Bétera.

La còpia positiva que es conserva de la pel·lícula ens indica que estem davant una obra inacabada. En primer lloc és significativa l’absència de rètols. En segon lloc, la còpia té alguns empalmements físics, però gran part dels canvis de plànol estan fotografiats, la qual cosa revela que el negatiu de càmera va ser muntat i copiat. I finalment, alguns dels plànols conserven part de la cua del negatiu amb indicacions per al muntatge. ja que arreplega actes de diferents dies de la festa, podem deduir que es tractava d’un reportatge més llarg del que només ens han arribat aquests fragments. La festa té diversos actes més de gran rellevància que no estan arreplegats en les imatges que ens han arribat. Tot açò, sumat al fet de no haver-hi trobat ni rastre de les seues projeccions en la premsa, posa en evidència que el reportatge va quedar sense concloure.

Betera_festa_alfabegues4Els motius poden ser diversos. O bé els fragments s’han perdut o bé mai es van rodar o, si es va fer, no es van incorporar al muntatge perquè la producció es va detenir. Aquesta última hipòtesi és bastant versemblant. El cinema valencià de la dècada de 1920 va tenir el seu cènit precisament en 1926, moment en el qual inicia un clar declivi industrial i productiu del que no es va recuperar; malauradament, no poques produccions es van paralitzar i van romandre inacabades per mancade finançament.

El principal treball de restauració ha consistit en l’ordenació dels fragments, que s’ha fet seguint l’ordre dels actes de la festa. La pel·lícula ens va arribar a través de D. Rigoberto Manuel Campos Martínez, incansable defensor del patrimoni i la cultura de Bétera. Es tractava d’una còpia positiva en suport de nitrat en molt bon estat físic, atès que s’havia projectat molt poques vegades. Gràcies a la seua bona conservació, el treball de restauració s’ha limitat a duplicar el material per a obtenir un negatiu, duplicació realitzada en una copiadora òptica amb finestreta humida. Una vegada obtingut el duplicat negatiu i assegurada la preservació a llarg termini de la pel·lícula, la seua difusió s’ha orientat als mitjans electrònics per a facilitar el seu accés.

La pel·lícula va ser presentada a Bétera el 23 d’abril de 2015, en un acte en el qual es van presentar sengles publicacions sobre la localitat i la festa. A la presentació van acudir molts beterans i beteranes que van retrobar en les imatges de la pel·lícula una part important de la seua memòria històrica. Crònica de la presentació en Bétera

La pel·lícula en els mitjans: Levante1, Levante2, Las provincias

Enllaç a la fitxa completa de la pel·lícula