Sanz y el secreto de su arte

SANZ Y EL SECRETO DE SU ARTE. Maximilià Thous i Francisco Sanz. Espanya, 1918. B/N amb tints. 65′

SINOPSI: El ventríloc Francisco Sanz presenta el seu espectacle de ninots autòmats, als quals dóna moviment i veu, dotant-los de personalitat pròpia. Se succeeixen els números còmics i després de cadascun, Sanz mostra a la càmera els complexos mecanismes que els seus personatges amaguen darrere d’una aparença quasi humana. A continuació el seu autòmat més famós, Don Liborio, protagonitza una història de gelosia que li portarà a separar-se de la companyia i tornar al seu poble natal. Allí entre els personatges reals viurà diferents situacions complimentat pels seus paisans.

Francisco Sanz (1872-1939) va ser un famós ventríloc valencià que va triomfar en els escenaris de tot el món en les primeres dècades del segle XX amb el seu espectacle de ventriloquia. Utilitzava ninots de grandària natural, en realitat autòmats de gran realisme, animats per complexos mecanismes en el seu interior dissenyats per ell mateix, que actualment es conserven en el Museu Internacional de Titelles d’Albaida. En 1918 va decidir fer un documental que mostrara minuciosament la seua tècnica per a ser exhibit com a complement de les seues representacions teatrals. Per a açò va cridar a Maximilià Thous (1875-1947), periodista i dramaturg, qui iniciava en aquells anys la seua carrera cinematogràfica. El resultat va ser una pel·lícula certament insòlita, tant pel tema com per la convivència entre documental i ficció, que ofereix en una primera part un reportatge sobre l’espectacle de Sanz i el funcionament dels autòmats i acaba amb una història de ficció interpretada pels ninots barrejats amb persones reals.

RECUPERACIÓ I RESTAURACIÓ: En 1995 els descendents de Francisco Sanz van donar a l’IVAC les còpies que conservaven de la pel·lícula amb un fullet promocional del film que conté dades fonamentals sobre el mateix. Els materials consistien en dos còpies incompletes del film, fragments de sis còpies més i un gran nombre de descartes d’imatge i d’intertítols, la qual cosa va implicar un exhaustiu treball d’identificació i reconstrucció i, des del punt de vista tècnic, solucionar les grans diferències de contrast fotogràfic que presentaven les imatges. El rescat i difusió d’aquesta pel·lícula sorprenent, una raresa que s’ha projectat en un bon nombre de festivals i filmoteques, ha propiciat el reconeixement actual de la figura de Francisco Sanz.

Pel·lícula inclosa en el projecte europeu EFG1914

La còpia restaurada que oferim inclou l’acompanyament al piano d’Arcadi Valiente.

Més informació:

Ací pots consultar la primera edició del fullet publicitari:

I la tercera edición del fullet: