El beso de la muerte

EL BESO DE LA MUERTE. Magí Murià. Espanya, 1916. B/N amb tints. 71′

El beso de la muerte (1916)SINOPSI: Luis aposta amb els seus amics que és capaç de conquistar a la filla de la seua antiga amant, la duquessa de Santauro. Aquesta relació ha suposat el descrèdit social de la duquessa. Quan la xica coneix la relació de la seua mare amb Luis, en plena desesperació ocasiona involuntàriament un incendi en el qual mor la dama.

El beso de la muerte és la tercera de les cinc pel·lícules que, entre 1915 i 1916, la productora Barcinógrafo Films va realitzar amb Margarita Xirgu (1888-1969), una de les més famoses actrius teatrals del moment, com a protagonista. Es tracta de melodrames ambientats en l’alta societat, majoritàriament rodats en interiors i en els quals l’amor i la mort exerceixen un paper important. Estan clarament influïts pel teatre i per les pel·lícules italianes del moment, luxosos melodrames protagonitzats per dives de gran repercussió. En general, van gaudir d’èxit de crítica i públic. La resta d’actors de l’elenc eren els integrants de la companyia teatral de l’actriu. Dels cinc films rodats s’han perdut els dos primers i solament han arribat fins a nosaltres els tres que conserva l’IVAC.

RECUPERACIÓ I RESTAURACIÓ: La restauració ha partit d’una còpia de projecció la descomposició de la qual ha danyat greument la imatge d’alguns plànols; però en general el suport no ha ocasionat grans complicacions en la reproducció. El duplicat negatiu es va obtenir amb una copiadora òptica amb finestreta humida per a eliminar les ratlles i altres erosions. En el tiratge de la nova còpia es va afegir la coloració dels tints originals mitjançant filtres.

Pel·lícula inclosa en el projecte europeu EFG1914

Enllaç a la fitxa completa de la pel·lícula

Enllaç al trailer de la pel·lícula en Vimeo

Bibliografia:
Eli BARTRA y Llorenç ESTEVE: “La I Guerra Mundial y el auge del cine catalán: un estudio de “Barcinógrafo” y de Magí Murià”. Filmhistoria online, 1994, núm. 2. (text en pdf)

Joaquim ROMAGUERA I RAMIÓ: Magí Murià: periodista i cineasta. Memòries d’un exiliat (1939-1948). Pagés. Lleida, 2002