Estampas 1932. Los pueblos

ESTAMPAS 1932. LOS PUEBLOS. Espanya, 1932. B/N. 10′

plano001 Antiflicker_00042Documental sobre el treball de les “Missions pedagògiques”, organisme creat pel govern de la II República per a recórrer els pobles més humils i abandonats acostant -hi la cultura a través dels llibres, el cine, el teatre i l’art. Mostra l’arribada dels grups de missioners a uns quants pobles i les activitats realitzades, entre elles una projecció de cine en una sala improvisada.

Produït pel Patronat de les Missions Pedagògiques, el responsable del muntatge d’ESTAMPAS 1932 va ser el cineasta José Val del Omar, encarregat del servici de documentació gràfica del Patronat. Val del Omar va utilitzar ací seqüències de distintes eixides de les Missions que potser haurien sigut rodades per ell mateix i per una imprecisa nòmina de col·laboradors.

plano112 Antiflicker_00096ESTAMPES 1932 ha sigut restaurada a partir d’una còpia muda en 16 mm, molt deteriorada per l’ús i amb les deficiències inherents al seu elevat nivell generacional. La còpia presentava importants desigualtats fotogràfiques a causa dels distints materials que es van integrar en el seu muntatge i que al seu torn requerixen distintes velocitats de projecció. La restauració d’ESTAMPAS 1932 s’ha realitzat per procediments digitals per a evitar les noves pèrdues de qualitat fotogràfica que comportaria l’increment generacional que implica la reproducció fotoquímica. Quant a les distintes velocitats de projecció que presenta l’original de partida, s’ha descartat igualar-les en els materials cinematogràfics per l’alteració de les imatges que exigix. En conseqüència, només en l’edició en vídeo s’ha reproduït cada pla a la velocitat a què va ser rodat. Va ser restaurada en 2008 amb la col·laboració de la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC).

Més informació sobre les Missions Pedagògiques: exposició organitzada pel Ministeri de Cultura i la SECC.
Més informació sobre Val del Omar: exposició del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía.

Enllaç a la fitxa de la pel·lícula